piątek, 9 maja 2014

Kulinaria

Nasza kuchnia nie ma najlepszej opinii. Są tacy, którzy twierdzą, że jest wyjątkowo niezdrowa, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama fraza "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z pomidorami w formie gotowego koncentratu i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich domach tak się gotuje. Ale NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską.

Polskie tradycyjne dania są bogactwem narodowym, częścią naszej tożsamości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. hummus pasta
Na temat hummus z ciecierzycy to też niezłe info
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: hummus pasta - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.
Więcej informacji także tutaj hummus przepis
Podobny temat również ciecierzyca przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz