Kuchnia francuska - każdy kucharz powinien ją znać. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy rozmaitych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu serwowania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej.
Kuchnia francuska do prostych nie należy. Potrawy mogą być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Ale jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża liczba dań duszonych, na bazie wina.
Jest też zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.
Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. przepis na gazpacho
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: gazpacho przepis - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.
Polecam również blog kulinarny
Na temat gazpacho przepis to też niezłe info
Więcej informacji także tutaj przepis na gazpacho
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz