Kuchnia francuska - każdy szef kuchni powinien ją znać. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy różnych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu innych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej.
Kuchnia francuska do prostych nie należy. Potrawy mogą być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Ale jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora ilość dań duszonych, na bazie wina.
Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Raptem kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.
Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. dorada z piekarnika przepis
Warto rzucić okiem także na dorada pieczona przepis
Polecam również dorada z piekarnika przepis
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: dorada przepis - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.
Na ten temat napisali także na dorada z piekarnika przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz