czwartek, 27 lutego 2014

Co dobrego dala nam Francja?

Kuchnia francuska - każdy szef kuchni powinien coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. Kuchnia orientalna przepisy

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Ale jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża ilość potraw duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Raptem kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Jeśli mowa o Kuchnia orientalna przepisy to wspomnę też o innych źródłach. Podobny temat również Kuchnia orientalna przepisy Na temat Kuchnia orientalna przepisy to też niezłe info Znazlazłem także Kuchnia orientalna przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz